Langosze

Langosze

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mąki
    • 30 g drożdży
    • 170 ml mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 szkl. śmietany
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g sera pleśniowego
    • 140 ml wody
    • szczypta soli
    • szczypta cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski wlej kilka łyżek mleka, rozpuść w nim drożdże, dodaj łyżkę mąki, szczyptę cukru i wymieszaj. Następnie rozczyn przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, wymieszaj je z resztą mąki, dodaj olej oraz pozostałe mleko i wodę (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca).

Zagnieć miękkie i puszyste ciasto. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką i pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć wyrośnięcie ciasta, wstaw miskę do bardzo delikatnie nagrzanego piekarnika.

Z wyrośniętego ciasta uformuj kilka kulek wielkości pomarańczy i rozwałkuj je na placek grubości 1 cm. Następnie smaż placki z obu stron na rumiano w głębokim rozgrzanym oleju.

Ser pleśniowy pokrusz w palcach na mniejsze kawałki i wymieszaj ze śmietaną oraz wyciśniętym czosnkiem. Na gorącym placku rozsmaruj ser i podawaj. Langosze możesz serwować również z tartym żółtym serem i keczupem, doprawione tylko solą.


Komentarze

Podobne przepisy