Lasagne z kapusty włoskiej i kurczaka

Lasagne z kapusty włoskiej i kurczaka

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • około 12-13 płatów lasagne
    • pierś z kurczaka
    • nieduża kapusta włoska
    • 2 duże pomidory
    • pęczek świeżej bazylii lub bazylia suszona
    • 8 dag tartego parmezanu
    • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
    • sól, pieprz
    • troszkę tartego żółtego sera

    Na sos beszamelowy:

    • 5 dag masła
    • 5 dag mąki
    • 500–600 ml mleka
    • 40–60 g parmezanu
    • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę włoską zblanszować i pokroić na cienkie paski. Kurczaka umyć, pokroić na małe paseczki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie, dodać kurczaka i podsmażyć.

W celu przyrządzenia sosu beszamelowego, w rondelku należy rozpuścić masło. Wsypać mąkę i podsmażyć przez chwilkę. Następnie wlać mleko i cały czas mieszać. Po chwili gdy sos zaczyna gęstnieć, zmniejszyć gaz, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a także wsypać parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać.

Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty lasagne, jeśli nie będą się całkowicie mieściły, można połamać brzegi. Płaty mają tworzyć powierzchnie bez przerw. Następnie wyłożyć 1/3 kurczaka z kapustą i plastrem pomidora, polać dokładnie sosem beszamelowym, posypać parmezanem i 1/4 pozostałej posiekanej bazylii. Następnie powtórzyć, płaty lasagne, kolejną porcje kurczaka, sosu beszamelowego, parmezanu i bazylii, a następnie jeszcze raz płaty, kurczak, beszamel, parmezan, bazylia. Na górę ponownie ułożyć płaty, zalać pozostałym beszamelem, tak by wszystko było dokładnie przykryte. Na samej górze posypać żółtym serem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180–200°C przez 45 min. Smacznego!


Komentarze