Laski Świętego Mikołaja

Laski Świętego Mikołaja

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 90 g miękkiego masła
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 duże jajko
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  
    • 1 ½ szkl. mąki
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • czerwony barwnik spożywczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 170˚C. Przygotuj blachę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia (wtedy Twoje ciastka łatwo się odkleją). Wymieszaj masło i cukier, aż zmienią kolor na jasnożółty (najlepiej robi się to mikserem), następnie dodaj jajko i wanilię – ponownie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj te składniki do miski z masłem i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Jeżeli wydaje Ci się, że ciasto jest zbyt klejące, by dało się rozwałkować, dodaj trochę mąki (ale nie za dużo). Podziel ciasto na dwie równe części. Uformuj placek z połowy ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część ciasta połącz z barwnikiem spożywczym – mieszaj, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki. Obie części powinny się chłodzić przez co najmniej godzinę. W ten sposób ciasto stwardnieje i będzie łatwiejsze do rozwałkowania.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto rękoma na długie wałeczki. Zwiń laski z białych i czerwonych wałeczków. Piecz je nastepnie przez ok. 10–12 minut. Mniejsze ciasteczka mogą się piec krócej. Wyjmij je z piekarnika, gdy będą lekko brązowe na brzegach.


Komentarze