Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g makaronu lazania
    • 200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy

    Sos beszamelowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 żółtko
    • 3/4 szkl. śmietany
    • 180 g startego sera goudy
    • 180 g sera parmezan lub mozzarelli
    • przyprawy: sól i pieprz

    Szpinak:

    • 2 op. szpinaku mrożonego
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżka śmietany
    • 1/2 szkl. wody
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj bulion i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj szpinak: cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na maśle. Dodaj szpinak i podlej go połową szklanki wody. Smaż aż do czasu, gdy cała woda wyparuje ze szpinaku. Szpinak powinien mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć swoją objętość. Czosnek zmiażdż i dodaj podsmażonego szpinaku. Wszystko razem chwilę smaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i znów całość wymieszaj.

Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj kolejno: ciasno obok siebie płaty lazanii, na nim cienką warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku, warstwę makaronu lazania, znowu sos beszamel, szpinak i tak do wyczerpania składników. Zakończ płatem lazanii. Danie zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 180°. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę lazanii i obłóż danie startym parmezanem lub plastrami mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 min. Podawaj gorącą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze