Łazanki z pieczarkami i boczkiem

Łazanki z pieczarkami i boczkiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • pół małej kapusty
    • 20 dag pieczarek
    • duża cebula
    • kilka plastrów wędzonego boczku
    • chuda kiełbasa albo szynka
    • olej
    • około 3/4 paczki makaronu łazanki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy kapusta będzie się gotować, pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki i udusić z pieprzem i solą.

W międzyczasie wstawić wodę na makaron, ugotować go z solą i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Podsmażyć wędlinkę albo kiełbaskę i wymieszać z pieczarkami. Wlać trochę oleju i podsmażyć wszystko z odsączoną z wody kapustą. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ja mieszam kapustę z łazankami jeszcze na patelni i podsmażam, aż wszystko będzie gorące, ale można wymieszać składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.

Oczywiście można też zrobić łazanki tylko z kiszoną kapustą, z dodatkiem suszonych grzybów albo z mieszanej kapusty. Smacznego!


Komentarze