Leczo pasteryzowane

Leczo pasteryzowane

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg pomidorów
    • 1/2 kg papryki czerwonej
    • ok. 300 g cebuli
    • 200 g pieczarek
    • 4 łyżek oliwy
    • 3 łyżki cukru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny ziarnisty, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, ziele angielskie

    Dodatkowo:

    • 4 średnie słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pomidory sparz i zdejmij skórkę. Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w paski. Pieczarki dobrze umyj, oczyść, poodcinaj końcówki nóżek i pokrój w plastry. Cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż cebulę i pieczarki (ok. 5 min), dodaj 1 łyżkę oliwy, wrzuć paprykę i smaż kolejne 5–10 min. Po tym czasie dodaj pomidory pokrojone w kostkę, cukier i wszystkie przyprawy. Całość duś na wolnym ogniu ok. 20 min. Leczo przełóż do wyparzonych słoików do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki lekko zakręcaj wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.


Komentarze