Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

  • 00:45
  • 4 porcje
  • 563 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca indyka, antrykotu wołowego)
    • 2 łyżki oliwy extra vergine
    • 1 cebula cukrowa
    • 3 papryki (np. w 3 różnych kolorach lub tylko czerwone)
    • 1 zielona cukinia
    • 1 żółta cukinia
    • 1 papryczka chili
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej chili do smaku
    • 1/2 kg pomidorów
    • 250 ml passaty pomidorowej
    • 2 łyżki świeżego estragonu
    • kilkanaście listków świeżej bazylii
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmaż z każdej strony mielone mięso. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodatkową łyżkę oliwy. Poczekaj aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, a następnie pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodaj przepołowioną papryczkę chili, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodaj paprykę w proszku. Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój w ćwiartki, usuwając twarde szypułki. Usuń nasiona i sok. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj go do naczynia z warzywami i gotuj przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszcze przez 5 min. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i listkami bazylii.


Komentarze