Leczo z kabaczkiem

Leczo z kabaczkiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kabaczek 
    • 2 pomidory 
    • 200 g fasoli czerwonej gotowanej 
    • 1 duża biała cebula 
    • 1 papryka czerwona 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 20 ml oleju rzepakowego 
    • 200 ml bulionu warzywnego 
    • 1/2 pęczka natki pietruszki 
    • 2 gałązki tymianku 
    • przyprawy: pieprz czarny, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Przypraw od razu solą i pieprzem. 

Warzywa umyj. Paprykę przekrój i wyjmij ze środka pestki oraz białe blaszki. Pokrój w kostkę ok. 1 cm. Dodaj paprykę do smażonej cebuli i też podsmaż. 

Odetnij końcówki kabaczka. Pokrój w podobną kostkę jak pomidory. Dodaj do papryki z cebulą. Do smażonych warzyw włóż gałązki tymianku, które dodadzą aromatu. Warzywa smaż do momentu, aż kabaczek straci swój surowy zapach. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę i dodaj do całości. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE warzywa razem z pomidorami.  

Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez kojenie 20 minut. 

Fasolkę czerwoną przepłucz zimną wodą i dodaj do leczo na ostatnie 5 min duszenia. Całość wymieszaj. Przykryj i gotuj powoli. Przypraw na koniec jeszcze ewentualnie solą i świeżym, mielonym pieprzem. 

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Wymieszaj i już nie gotuj dłużej, aby pietruszka nie straciła swojego aromatu. Przełóż leczo na półmisek i udekoruj listkami natki pietruszki. Do tego dania możesz także podać aromatyczny ryż Basmati.


Komentarze