Legumina na zimno z sosem wiśniowym

Legumina na zimno z sosem wiśniowym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Legumina:

    • 1/2 l mleka
    • 1 szklanka kaszki mannej
    • 2 łyżki cukru
    • białko z 2 jaj
    • 1 łyżka cukru do posypania blachy
    • kilka kandyzowanych wisienek i świeża mięta do dekoracji

    Sos:

    • 4 żółtka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki powideł lub dżemu morelowego
    • 1 szklanka słodkiego wina wiśniowego
    • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 36%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj leguminę: pianę z 2 białek ubij na sztywno. Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU dodając partiami kaszkę – cały czas mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, zestaw z ognia i dodaj ubitą pianę. Wymieszaj ją dokładnie z kaszką, tak aby nie było żadnych grudek. Blachę opłucz zimną wodą i obsyp cukrem. Wylej masę i poczekaj aż przestygnie. Włóż do zamrażarki na ok. 2 godz.

Przygotuj sos: 4 żółtka ubij z cukrem aż masa stanie się biała. Następnie przelej do garnka i dodaj 2 łyżki powideł morelowych oraz 1 szklankę wina. Sos gotuj do zgęstnienia przez ok. 15min. Gdy wystygnie, ubij pianę ze śmietanki i wymieszaj z sosem wiśniowym. Gotowy sos wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godz.

Gdy legumina zastygnie, pokrój ją w kostkę 5x5 cm i przybierz z wierzchu sosem wiśniowym, kandyzowaną wisienką i listkiem mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze