Lekka zupa rybna

Lekka zupa rybna

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ryba sprawiona (tautoga, cefal, kurka lub inna morska)
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 5 cm kawałek świeżego imbiru
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól, biały pieprz, świeży tymianek, liść laurowy, 2 ziela angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rybę w razie potrzeby oskrob z reszty łusek i umyj. Wytnij z boków ryby dwa pełne filety. Szkielet i głowę włóż do garnka wraz z warzywami, pokrojonym w plastry imbirem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej zimną wodą (ok. 750 ml), posól i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.

2

Po 40 minutach gotowania wyciągnij warzywa (możesz dodać je na koniec) i przecedź dokładnie wywar. Możesz zrobić to przez gazę lub bardzo gęste sitko.

3

Do wywaru dodaj kilka plastrów wyszorowanej wcześniej i sparzonej cytryny. Jeszcze raz zagotuj. Do wrzącego wywaru włóż filety i gotuj na średnim gazie przez 2–3 minuty, po czym przykryj i odstaw na chwilę. Dopraw białym pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę możesz podać samą lub z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Po nałożeniu porcji dodaj do nich po szczypcie świeżych listków tymianku. 


Komentarze