Lekka zupa z kukurydzy z kurczakiem i kolendrą

Lekka zupa z kukurydzy z kurczakiem i kolendrą

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g kukurydzy
    • 150 g filetów z kurczaka
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • 2 g imbiru
    • 1/4 cytryny
    • 3-4 listki kolendry
    • 2-3 plasterki ostrej papryki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz cebulę, czosnek oraz imbir i drobno posiekaj. Potem rozgrzej rondel z oliwą. Dodaj pokrojone wcześniej składniki i lekko podsmaż. Następnie wsyp kukurydzę z puszki. Całość wymieszaj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE do momentu odparowania płynu. 

Do drugiego rondelka wlej bulion warzywny. Jak tylko się zagotuje, włóż do niego filet z kurczaka i gotuj powoli przez 10-15 minut. Wyjmij mięso i pokrój na desce w plasterki. Ułóż kurczaka w miseczkach do zupy lub na talerzach. 

Pozostały bulion wlej do duszonej kukurydzy. Dodaj ostrą paprykę i podgotuj jeszcze kilka minut. Wlej śmietankę i całą zupę zmiksuj na krem. Poszarp listki kolendry i też dodaj do zupy. 

Do talerza wlewaj ciepłą, a nie gorącą zupę. Wtedy bardziej poczujesz jej świeżość. Udekoruj zupę oliwą i listkami kolendry.


Komentarze