Lekka zupa z rukoli i ziemniaków

Lekka zupa z rukoli i ziemniaków

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g listków rukoli
    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 l bulionu warzywnego
    • garść orzechów nerkowca
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 ml śmietany
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • kilka łyżek tartego parmezanu
    • 1 listek laurowy
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pęczek włoszczyzny obierz i umyj. Warzywa włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu – gotuj ok. 30 min pod przykryciem. W tym czasie ugotuj w oddzielnym garnku ziemniaki. Kiedy warzywa z wywaru będą miękkie, wyjmij je z garnka. Ziemniaki zmiksuj z klarownym bulionem i umytą dokładnie rukolą. Przelej do garnka, wlej śmietanę i dodaj starte ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz sos sojowy. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ale nie gotuj. Zupę przed podaniem posyp parmezanem, a także orzechami nerkowca.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze