Lekki biszkopt z morelami

Lekki biszkopt z morelami

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 moreli 
    • 5 jajek 
    • 110 g mąki pszennej 
    • 35 g mąki ziemniaczanej 
    • 130 g cukru 
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Nastaw piekarnik na termoobieg i rozgrzej do 160°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem. Wymieszaj oba rodzaje mąki i przesiej. Morele umyj, osusz i wypestkuj. Oddziel białka od żółtek. Wsyp do białek szczyptę soli i zacznij je ubijać mikserem. Kiedy piana z białek zacznie sztywnieć, dodaj powoli cukier i zaraz potem kolejno żółtka. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj. Do przygotowanej tortownicy wylej 3/4 ciasta. Na wyłożonym cieście rozłóż połówki moreli skórkami do dołu. Następnie wylej na rozłożone morele resztę ciasta i wstaw całość do nagrzanego piekarnika na ok. 35–40 min. Upieczony biszkopt powinien być jasnozłoty. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze