Lekki omlet biszkoptowy ze szparagami i kozim serem

Lekki omlet biszkoptowy ze szparagami i kozim serem

  • 00:30
  • 1 porcja
  • 387 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 jajka
    • 1 płaska łyżka mąki
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony

    Nadzienie:

    • 1 średni pomidor
    • 4 szparagi
    • 50 g koziego sera
    • 1 gałązka natki pietruszki
    • 1 łyżeczka oliwy extra virgin
    • pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Odłam zdrewniałe końcówki i opłucz szparagi. Gotuj na parze przez 4–5 minut. Umyj pomidora i pokrój w grubsze plasterki. Oddziel żółtka od białek. Ubij białko ze szczyptą soli. Dodaj żółtka i ubijaj na mniejszych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. Zmiksuj ponownie na wolnych obrotach, by składniki połączyły się.

Rozgrzej patelnię. Rozprowadź oliwę na patelni i wlej jajka. Zmniejsz ogień i smaż chwilkę do zarumienienia. Podważ omlet szpatułką i zsuń ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykryj omlet patelnią, odwróć i usmaż drugą stronę do ścięcia. Przełóż omlet na duży talerz. Ułóż na jego połowie pomidory, szparagi i pokrusz ser. Polej całość oliwą, oprósz pieprzem oraz posyp natką pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze