Lekkie cynamonowo-pomarańczowe gofry z borówkami i jogurtem

Lekkie cynamonowo-pomarańczowe gofry z borówkami i jogurtem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​250 g mąki
    • 3 jajka
    • 100 ml mleka
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 1/2  łyżeczki cynamonu
    • 1/2 pomarańczy
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g borówek
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki miodu
    • cukier puder do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddziel białko od jajka do czystej, suchej miski. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, wlej mleko oraz żółtko, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i cynamon.

Pomarańczę obierz ze skórki, a następnie posiekaj ją drobno i dodaj do składników ciasta. Wlej również sok z wyciśniętego owocu. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na gładkie ciasto. Nie wyrabiaj długo ciasta, gdyż gofry będą twarde po upieczeniu.

Rozpuść masło i chłodne dodaj do ciasta. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę (pomocniczo dodaj do nich szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny). Pianę podziel na trzy części i każdą z nich powoli wmieszaj do ciasta.

Gofrownicę rozgrzej, a powierzchnię pieczenia posmaruj pędzelkiem z odrobiną oleju. Nałóż ciasto łyżką stołową, a na wierzch ułóż kilka borówek. Piecz powoli, aż zaczną rosnąć i ciasto będzie porowate z wierzchu i zrumienione. Wyjmij gotowe gofry na półmisek. Posyp cukrem pudrem i pozostałymi borówkami. Osobno podawaj jogurt naturalny polany miodem. Gofry można zapakować jako drugie śniadanie, ale koniecznie muszą być już obsypane cukrem pudrem i zawinięte w papier śniadaniowy lub folię spożywczą.


Komentarze