Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Lemoniada z rabarbaru i truskawek

  • 00:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg rabarbaru
    • 1/2 kg truskawek
    • ksylitol, miód lub cukier do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar umyj i poodcinaj końcówki. Pokrój go w kostkę. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki. Rabarbar i truskawki przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj ok. 5–7 minut. Lemoniadę przestudź, dosłodź i przecedź. Podawaj schłodzoną.

Porady:

  • Aby lemoniada miała piękny i intensywny kolor, wybieraj zawsze czerwony rabarbar.
  • Przecedzonych owoców nie wyrzucaj. Możesz je od razu wykorzystać do koktajlu, np. z kefirem i miodem lub przełożyć do woreczków i zamrozić. Mrożone owoce wykorzystaj jednak w ciągu dwóch miesięcy.

Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze