Leniwe gołąbki

Leniwe gołąbki

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 600 g kapusty włoskiej
    • 120 g cebuli
    • 150 g papryki czerwonej
    • 1 jajko
    • 250 g ryżu brązowego
    • 245 g przecieru pomidorowego
    • 20 g oliwy z oliwek
    • natka pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno posiekaj i sparz na sitku polewając ją wrzątkiem z czajnika. Sparzoną kapustę zmieszaj z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy. Podsmażoną cebulę dodaj do masy. Dodaj również jajko, sól, pieprz i majeranek. Z powstałej masy uformuj kotlety, a następnie obsmaż je na pozostałej oliwie. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Przecier pomidorowy rozmieszaj w 500 ml wody i dodaj pokrojoną w kawałki paprykę i sól do smaku. Sosem zalej gołąbki i wstaw całość do nagrzanego do 190° piekarnika z termoobiegiem na 40 minut. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką.


Komentarze