Letnia sałatka z bobem i chrupiącą szynką hiszpańską

Letnia sałatka z bobem i chrupiącą szynką hiszpańską

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g świeżego bobu
    • 100 g szynki serrano
    • 200 g młodej marchewki
    • 1 cebula czerwona
    • 3 gałązki kolendry
    • 30 ml oliwy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj rondel, w którym ugotujesz bób. Wlej do niego wodę i przypraw 1 łyżeczką soli. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj umyty bób. Gotuj przez ok. 10 minut.

2

Odsącz bób na sitku. Przelej zimną wodą, aby szybko go wystudzić. Obierz każde ziarno z grubej skórki. Obrane przełóż do miseczki.

3

Na suchej teflonowej patelni ułóż plasterki szynki. Smaż powoli na wolnym ogniu, aby zrobić z nich chrupiące chipsy. Chcąc przyspieszyć suszenie, możesz odwracać szynkę. Przełóż na kuchenny ręcznik i odstaw.

4

Obierz marchew. Przy pomocy obieraczki do warzyw ścinaj długie paseczki wprost do miski z bobem. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie dodaj do sałatki. Oliwę wymieszaj z dwoma szczyptami wędzonej papryki i dopraw sałatkę. Dolej jeszcze sok z cytryny i wymieszaj.

5

Przypraw sałatkę delikatnie solą i pieprzem. Poszarp listki kolendry i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj. Na półmisku ułóż dekoracyjnie sałatkę. Połam chipsy z szynki i ozdób nimi sałatkę.


Komentarze