Letnia tarta z grzybami

Letnia tarta z grzybami

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 100 g masła
    • 2-3 łyżki wody

    Farsz:

    • 500 g grzybów sezonowych (kurki, borowiki lub pieczarki)
    • 2 średnie cebule
    • oliwa z oliwek
    • 100 ml białego, słodkiego wina
    • 4 ząbki czosnku
    • 100 ml śmietany 30%
    • 1 duże op. mozzarelli
    • natka pietruszki
    • dowolne świeże zioła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: wymieszaj przesianą przez sito mąkę, 1 jajko, zimne masło, zimną wodę, sól i posiekane świeże zioła. Energicznymi ruchami zagnieć i uformuj zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj do pożądanego rozmiaru, przełóż do uprzednio posmarowanej masłem formy. Piecz bez farszu ok. 10 minut w temperaturze 190°.

Przygotuj farsz: posiekane grzyby oraz cebule smaż powoli na oliwie z oliwek. Zalej białym winem i dalej smaż na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec smażenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Połącz śmietanę i jajko, a następnie wlewaj powoli do masy grzybowej (ostrożnie, aby się nie zważyło).

Farsz grzybowy rozłóż równomiernie na tarcie. Całość posyp mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Gorącą tarte posyp posiekaną pietruszką i ziołami. Ozdób przepołowionymi pomidorkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze