Letnia zupa rybna

Letnia zupa rybna

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 385 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 flądra (200 g)
    • 500 g filetu z łososia bez skóry
    • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 łyżeczki masła
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchewka
    • 1 duży pomidor
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
    • kilkanaście listków świeżej szałwii
    • szczypta szafranu
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka passaty
    • 1 pęczek koperku
    • 1-2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka ryżu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i szklimy.

2

Dokładamy pokrojone niewielkie kawałki marchwi, selera i pomidora. Dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE razem kilka minut. 

3

Wlewamy 1 l wody. Dodajemy szafran, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szałwię i flądrę. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez godzinę (wywar ma tylko „mrugać” jak rosół).

4

Przecedzamy zupę do drugiego garnka, zachowując tylko płyn. Doprawiamy do smaku solą. 

5

Dodajemy passaty i ryż. Gdy ryż jest już prawie miękki, dodajemy łososia pokrojonego w niewielką kostkę (nie wolno go gotować zbyt długo, ani na zbyt ostrym ogniu, by się nie rozpadł). Ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i podajemy.


Komentarze