Letnie kolorowe szaszłyki z kremowym twarożkiem

Letnie kolorowe szaszłyki z kremowym twarożkiem

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka zielona
    • 1 cukinia
    • 2 cebule czerwone
    • 1 bakłażan
    • 250 g twarogu śmietankowego
    • 125 ml kwaśnej śmietany
    • 100 ml kwaśnej tłustej śmietany
    • 1 pęczek szczypiorku

    marynata:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka oregano
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: czosnek obierz, rozgnieć i wymieszaj w misce z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE warzywa przez ok. 20 min.

Papryki oczyść i pokrój na duże kwadraty. Cukinię i bakłażana umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w łódeczki (ósemki). Warzywa włóż na 20 min do marynaty, a następnie nadziewaj na patyczki szaszłykowe.

Smaż na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 10 min lub piecz w piekarniku z funkcją grilla rozgrzanym do temp. 220° przez ok. 15 min.

Przygotuj gęsty sos twarożkowy: twarożek wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Dodaj posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem.

Szaszłyki maczaj w twarożku jak w sosie. Smacznego!


Komentarze