Letnie spaghetti z zimnym sosem pomidorowym

Letnie spaghetti z zimnym sosem pomidorowym

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g makaronu spaghetti
    • 6 dużych dojrzałych pomidorów
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • pęczek świeżej bazylii
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pomidory przecinamy na ćwiartki, każdą nieco rozpłaszczamy na desce, kładąc skórką do dołu. 

2

Ostrym nożem odcinamy skórki, dłońmi lub łyżeczką usuwamy pestki, pozostały miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

3

Dodajemy drobno posiekany czosnek, oliwę, podarte dłońmi liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Trzymamy w temperaturze pokojowej.

4

Makaron spaghetti gotujemy al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski z sosem i mieszamy.

5

Podajemy, dekorując każdą porcję kilkoma całymi listkami bazylii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze