Limetkowy sernik z aksamitnym sosem malinowo-żurawinowym

Limetkowy sernik z aksamitnym sosem malinowo-żurawinowym

  • 02:55
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g serka naturalnego kremowego
    • 250 g mascarpone
    • 250 ml śmietanki 36%
    • 3 jaja
    • 10 g mąki pszennej
    • 10 g mąki ziemniaczanej
    • 1 limonka
    • 100 g malin mrożonych
    • 100 g konfitury żurawinowej
    • sok z 1/2 limonki
    • 1/2 limonki do dekoracji
    • 2-3 gałązki mięty do dekoracji
    • 40 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do temperatury 130°. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą masę, pod koniec wsyp połowę cukru w kilku częściach. Ubijaj nadal, aż białko stanie się sztywne.

W drugiej misce ubij śmietankę na puszysty krem, a w jeszcze kolejnej utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Jak tylko żółta będą puszyste i kremowe, dodaj serek i wymieszaj. Następnie dodaj mascarpone i całość wymieszaj ręcznie (nie mikserem).

Limonkę umyj i zetrzyj z niej skórkę za pomocą drobnej tarki. Skórkę oraz wyciśnięty sok z limonki dodaj do masy serowej. Na wierzch masy serowej wsyp mąki i lekko zamieszaj, pozbywając się grudek. Następnie delikatnie wmieszaj bitą śmietanę, a potem pianę z białek koniecznie w trzech częściach.

Przygotuj formę: spód i brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę serową do formy i wstaw natychmiast do piekarnika na co najmniej 2,5 godziny.

W czasie pieczenia w rondelku zagrzej konfiturę żurawinową i dodaj mrożone maliny. Zagotuj razem i dopraw sokiem z limonki. Sos z kawałkami owoców odstaw do ostygnięcia.

Po upieczeniu wyjmij sernik delikatnie i jak tylko lekko przestygnie, posyp cukrem i pokrój w kawałki. Przed podaniem każdy kawałek ciasta udekoruj plasterkami limonki i listkami mięty, polej dekoracyjnie sosem malinowo-żurawinowym.


Komentarze