Liście jesiennych sałat z figami i kozim serem

Liście jesiennych sałat z figami i kozim serem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mieszanki sałat Fit 
    • 4 figi 
    • 200 g twarożkowego sera koziego 
    • 100 g pomidorków koktajlowych 
    • 1 czerwona cebula 
    • 30 ml oliwy z oliwek 
    • 2 gałązki tymianku 
    • 30 ml kremu balsamico 
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser kozi przełóż na naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Ser polej połową porcji kremu balsamicznego oraz kilkoma kroplami oliwy i połóż po gałązce tymianku. Wstaw do podpieczenia.

W tym czasie przełóż do miski mieszankę sałat, polej ją oliwą oraz pokrop kremowym octem. Posyp lekko solą. Dodaj pomidorki koktajlowe i piórka czerwonej cebuli. Wszystko wymieszaj i wyłóż na talerz. 

Figi umyj i pokrój na ćwiartki. Połóż dekoracyjnie wokół talerza. Podpieczony ser kozi wyjmij z piekarnika i połóż na środku sałaty. Sałatka jest najsmaczniejsza wtedy, gdy podasz ją od razu z gorącym i delikatnym serem.


Komentarze