Łódeczki cukinii z kaszą jaglaną

Łódeczki cukinii z kaszą jaglaną

  • 01:20
  • 2 porcje
  • 599 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średnia cukinia
    • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
    • 1 puszka pomidorów pokrojonych
    • kilka pomidorów koktajlowych
    • 1/2 puszki cieciorki
    • 100 g oliwek
    • 100 g minimozzarelli
    • 1/2 cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego tymianku
    • oliwa extra vergine
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nagrzej piekarnik do 200°C. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Przypraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

Ugotuj kaszę jaglaną. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij. Dołóż czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory z puszki, cieciorkę oraz oliwki. Duś przez 5 minut. Dołóż kaszę oraz tymianek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Na cukinię wyłóż mozzarellę. Odłóż 6 sztuk sera. Wykorzystasz je za moment. Wyłóż farsz jaglano-warzywny. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorków oraz połówki sera. Przełóż danie do piekarnika i zapiekaj ok. 25 minut w temp. 200°C.


Komentarze