Łódeczki ze słodkich ziemniaków, faszerowane serem feta, orzechami laskowymi i rozmarynem

Łódeczki ze słodkich ziemniaków, faszerowane serem feta, orzechami laskowymi i rozmarynem

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 duże słodkie ziemniaki
    • 3 ząbki czosnku
    • 50 g sera feta
    • 1/2 szkl. orzechów laskowych
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Grillowanie wegetariańskie może być nie tylko równie smaczne, ale też równie ciekawe, co grillowanie mięsa. Nikt przecież nie mówi, że trzeba się ograniczać do wrzucania kawałków warzyw lub owoców na ruszt! Jeśli szukacie pomysłu na lekki, ale sycący obiad z grilla, to gorąco polecam Wam te łódeczki ze słodkich ziemniaków z serem feta. Charakteru nadaje im aromatyczny rozmaryn i cynamon oraz chrupiące kawałki orzechów laskowych. Trzeba się co prawda uzbroić w nieco cierpliwości, ale zapewniam Was - warto! :)

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ząbki czosnku zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej. Ser feta kruszymy, orzechy i rozmaryn siekamy, a następnie łączymy z sokiem pomarańczowym i cynamonem.

2

Ziemniaki razem ze skórką, podobnie jak czosnek, zawijamy szczelnie w folię aluminiową (każdy ziemniak osobno). Ziemniaki i czosnek układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy, aż staną się miękkie – czosnek po ok. 30 minutach, ziemniaki po mniej więcej godzinie.

3

Upieczony czosnek odwijamy z folii, wyciskamy i dodajemy do pozostałych składników. Dwa ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy część miąższu (zostawiamy ok. 0,5 cm grubości ścianki w łupinkach). Trzeciego ziemniaka obieramy i razem z wydrążonym miąższem siekamy drobno, dodajemy do reszty nadzienia. Całość mieszamy razem i tak przygotowanym farszem nadziewamy cztery połówki ziemniaków. Ziemniaki ponownie układamy na ruszcie i grillujemy, aż ser wewnątrz zacznie się roztapiać.


Komentarze