Lodowe ciasteczka z bakaliami

Lodowe ciasteczka z bakaliami

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 ml lodów waniliowych
    • 100 g markiz czekoladowych
    • 100 g herbatników szkolnych
    • garść orzeszków ziemnych
    • garść migdałów
    • garść orzechów laskowych
    • garść orzechów włoskich

    dekoracja:

    • bita śmietana
    • sos toffi
    • kilka czereśni
    • kilka listków mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Markizy i herbatniki połam. Orzeszki pokrusz nierównomiernie (niewielką część orzechów pozostaw do dekoracji). Lody włóż do miski i wymieszaj z ciastkami i orzechami. Formę na lody wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę lodową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw na co najmniej 6 godzin do zamrażarki.

Wyjmij deser z zamrażarki i pokrój w kostkę. Przełóż lodowe kostki do szklanego naczynia, posyp orzechami i polej sosem karmelowym. Całość udekoruj bitą śmietaną, czereśniami i listkiem mięty. Lody doskonale smakują też polane sosem toffi.


Komentarze