Lodowiec

Lodowiec

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kostka masła
    • 1 kostka margaryny
    • 2 paczki biszkoptów
    • 1/2 litra mleka
    • 2 galaretki
    • 2 budynie śmietankowe
    • 3/4 szklanki cukru
    • 4 żółtka
    • 3 łyżki kakao
    • 2 płaskie łyżki żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Budyń ugotować w 0,5 litra mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną, utrzeć z żółtkami i cukrem. Masę połączyć razem z budyniem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę i ostudzić. W jeszcze płynnej namaczać biszkopty i układać na spód tortownicy. Na wyłożony spód wyłożyć jasną masę z lodówki, następnie na to ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce, na górne biszkopty wykładamy kakaową masę. Odstawiamy do lodówki oraz resztę galaretki do stężenia. Jak galaretka uzyska prawie sztywną konsystencję wyłożyć na kakaową warstwę ciasta. Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Komentarze

Podobne przepisy