Lodowy pająk

Lodowy pająk

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 250 ml lodów czekoladowych
    • 8 długich żelek
    • 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
    • pisaki czekoladowe lub 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej
    • kilka rodzynek i orzeszków ziemnych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Talerz, na którym podasz deser dobrze schłodź w lodówce. Czekoladę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Na schłodzonym talerzu uformuj z lodów jedną dużą kulkę – tułów pająka i jedną małą – głowę. Z żelek wykonaj nogi pająka i wetknij je mocno w boki gałek lodów. Gdy upewnisz się, że są stabilne, obsyp całość tartą czekoladą. Wokół talerza za pomocą pisaka czekoladowego lub rozpuszczonej czekolady narysuj pajęczynę.

Jeśli korzystasz z czekolady, połam ją, włóż do małego naczynia żaroodpornego i wstaw na kilka minut do piekarnik, aby się lekko roztopiła. Następnie przelej ją do woreczka foliowego –czekolada nie może być gorąca, poczekaj aż lekko stężeje, inaczej będzie się rozpływać i nie uda Ci się wykonać żadnego wzoru. W worku foliowym z czekoladą zrób malutki otwór i wyciskaj przez niego czekoladę prosto na talerz, rysując wzór pajęczyny. Z rodzynek zrób oczka, a z orzechów zęby pająka. Podawaj od razu.


Komentarze