Lody bananowe z kokosem

Lody bananowe z kokosem

  • 12:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 banan
    • 1/2 szkl. miazgi kokosowej lub wiórków kokosowych
    • 1 szkl. śmietanki 36%
    • 80 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj miazgę kokosową: otwórz kokosa i nożem o okrągłej końcówce oddziel miąższ od skorupy. Miąższ obierz z brązowej skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Miazgę lub wiórki kokosowe zalej wrzątkiem tak, aby woda przykryła całość, pozostaw do ostygnięcia i lekko odcedź. Schłodzoną śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Banana obierz, rozgnieć widelcem lub zmiksuj, skrop cytryną i delikatnie wymieszaj z miazgą kokosową oraz ubitą śmietaną. Przełóż masę do pojemnika, owiń szczelnie folią spożywczą i zamrażaj całą noc. Przed podaniem, wyjmij wcześniej lody z zamrażarki (ok. 30 minut) i poczekaj aż nieco zmiękną – łatwiej będzie je nakładać. Podawaj np. z owocami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze