Lody brzoskwiniowe

Lody brzoskwiniowe

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ½ brzoskwiń z puszki (mocno schłodzonych) 
    • 8 gałek lodów waniliowych 
    • 250 ml śmietany kremówki 36% 
    • 2 łyżki cukru pudru 

    dekoracja:

    • gumy do żucia w kulkach
    • rurki waflowe 
    • kilka listków świeżej mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Brzoskwinie pokrój w kostkę. Odłóż ½ szklanki pokrojonych owoców. Pozostałe owoce mocno schłodź.
 
Lody włóż do zamrażalki na 6 do 12 godz. (aby nie roztopiły się podczas przygotowania należy mocno je zmrozić).

Ubij śmietanę i schowaj ją do lodówki. Bitą śmietanę możesz też mrozić podobnie jak lody i formować z niej dekoracyjne kształty.

Przygotuj sos brzoskwiniowy: zmiksuj pół szklanki odłożonych wcześniej brzoskwiń z cukrem pudrem.

Zmiksuj lody z owocami lody i włóż ponownie na co najmniej kilka godzin do zamrażalki (możesz też jeść lody od razu, ale wówczas lepiej mieszać lody z owocami łyżką, nie mikserem). Pamiętaj, aby owoce przed połączeniem z lodami dobrze schłodzić.

Bitą śmietaną wyłóż dno pucharków i poukładaj na niej lody brzoskwiniowe. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i polej sosem brzoskwiniowym. Do dekoracji możesz też użyć rurek waflowych, kolorowych gum do żucia w kulkach i listków świeżej mięty.


Komentarze