Lody czekoladowe z bitą śmietaną

Lody czekoladowe z bitą śmietaną

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 gałki lodów czekoladowych
    • 2 gałki lodów waniliowych
    • 250 ml śmietany kremówki 36%

    Sos czekoladowy:

    • ¼  szklanki mleka
    • ½ tabliczki czekolady
    • 2 łyżeczki kakao
    • 3 łyżki cukru (lub cukru waniliowego)

    dekoracja:

    • 2 świeże brzoskwinie lub nektarynki
    • kilka czereśni
    • kilka truskawek
    • płatki migdałowe
    • draże czekoladowe i śmietankowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ubij śmietanę i schowaj do lodówki. Możesz też mrozić bitą śmietanę podobnie jak lody, formując z niej dekoracyjne kształty.

Przygotuj sos czekoladowy: czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzewaj wszystkie składniki na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia (ok. 3-5 min). Uważaj, aby czekolada się nie zważyła. 

Ułóż na dnie pucharka bitą śmietanę. Dodaj do każdego pucharka 2 gałki lodów czekoladowych i 1 waniliowych. Całość udekoruj i polej sosem czekoladowym.  

Jeżeli nie masz gotowych lodów czekoladowych, możesz zabarwić lody śmietankowe dodając kakao.


Komentarze