Lody na czekoladowej serwetce

Lody na czekoladowej serwetce

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

     

    • 60 g białej czekolady 
    • 100 g gorzkiej czekolady 
    • 20 ml słodkiej śmietanki 
    • 1 łyżeczka miękkiego masła 
    • kilka gałek ulubionych lodów

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W metalowej miseczce w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA podgrzej 10 ml śmietanki. Dodaj połamaną białą czekoladę i od czasu do czasu delikatnie mieszając, poczekaj aż się całkowicie rozpuści.

2

 Zdejmij miskę z kąpieli i przelej czekoladę do woreczka. Na desce rozłóż folię (np. do pieczenia). Z woreczka z płynną czekoladą odetnij rożek. Na rozłożoną folię wyciśnij wzorki i zostaw je do całkowitego zastygnięcia (około półtorej godziny). Kiedy białe wzorki zastygną, rozpuść ciemną czekoladę dodając na początku nie tylko śmietankę, ale również łyżeczkę masła. Rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmaruj na folii tej samej wielkości, co folia z białym wzorkiem. Kiedy ciemna czekolada wystygnie, ale będzie jeszcze miękka, połóż na niej wzorki z białej czekolady i zostaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie ściągnij zewnętrzną folię.

3

Zastygnięty płat czekolady możesz pokroić bardzo ostrym nożem na mniejsze porcje. Pamiętaj, by powierzchnię raczej „piłować” niż naciskać ostrzem noża. Na tak przygotowanych czekoladowych serwetkach podaj lody lub inny deser.


Komentarze