Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Trudny

Składniki

    Lody:

    • 4 żółtka
    • 100 g cukru
    • 250 ml śmietany kremówki lub mleka
    • ok. 300 g rabarbaru

    dekoracja:

    • galaretka w czekoladzie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem - pozostaw na ok. 20 min w lodówce. Możesz też zagotować rabarbar z syropie w proporcji: 1 kg cukru na 1 litr wody z sokiem z ¼ cytryny.

Przygotuj domowe lody śmietankowe: żółtka ucieraj z cukrem na puszysty krem przez ok. 5 - 10 min. Włóż do garnka i mieszaj ostrożnie podgrzewając przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko lub śmietankę cały czas mieszając (powinno to trwać ok. 15 min).

Zdejmij z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zamrażać lody. Rabarbar otrzep z cukru i dodaj do lodów. Wymieszaj i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godz.

Aby osiągnąć ładną konsystencję lodów wyciągaj je co jakiś czas z zamrażalki i mieszaj. Jest to szczególnie ważne na początku mrożenia, kiedy przy ściankach naczynia tworzy się twarda warstwa.

Przed podaniem zrób dekorację: pokrój w okienka galaretkę w czekoladzie i udekoruj nimi lody.


Komentarze