Lody stracciatella

Lody stracciatella

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gałki lodów śmietankowych
    • 5 kostek czekolady gorzkiej
    • 250 ml bitej śmietany 36%

    Sos czekoladowy:

    • ¼ szklanki mleka
    • ½ tabliczki czekolady
    • 2 łyżeczki kakao
    • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ubij śmietanę i włóż do lodówki.

2 kostki czekolady pokrój nożem w paseczki, a 3 kostki zetrzyj na tarce na wiórki.

Przygotuj sos czekoladowy: czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzewaj wszystkie składniki na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia (ok. 3 - 5 min). Uważaj, aby czekolada się nie zważyła. Ciepły sos czekoladowy wlej na dno pucharków.

Na warstwę sosu wyłóż bitą śmietanę. Posyp wiórkami z czekolady, a z czekoladowych paseczków zrób dekorację. Na koniec dodaj do każdego z pucharków gałkę lodów śmietankowych.


Komentarze