Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 gałek lodów waniliowych
    • 220 g truskawek
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 250 ml śmietany kremówki 36%

    dekoracja:

    • kolorowe draże
    • kilka listków świeżej mięty
    • kilka truskawek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dobrze schłodzone truskawki zmiksuj na gładką masę. Odłóż 1/2 szklanki masy truskawkowej do lodówki. Resztę owoców zmiksuj z lodami i przełóż do naczynia. Zamrażaj od 6 do 12 godz. 

Śmietanę ubij i włóż do lodówki. Możesz też mrozić bitą śmietanę podobnie jak lody i formować z niej dekoracyjne kształty.

Zrób sos truskawkowy: wcześniej odłożoną masę truskawkową zmiksuj z cukrem pudrem.

Przed podaniem udekoruj pucharki świeżymi owocami, bitą śmietaną, listkami mięty i kolorowymi drażami. Polej lody przygotowanym wcześniej sosem.


Komentarze