Lody waniliowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem

Lody waniliowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 gałek lodów waniliowych
    • 250 ml śmietany kremówki 36%
    • 1 jabłko czerwone
    • 1 jabłko zielone
    • jabłka suszone
    • cynamon mielony

    dekoracja:

    • jabłka suszone
    • plasterki jabłka
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ubij śmietanę i włóż do lodówki.

Jabłka umyj. Pokrój jabłko czerwone i ½ zielonego w kosteczkę (starannie usuwając gniazda nasienne). Wrzuć jabłka na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażaj przez ok. 5 min (do momentu, aż jabłka puszczą pierwszy sok). Posyp cynamonem i zdejmij z ognia (pozostaw owoce na patelni, żeby nie ostygły).

Bitą śmietaną wyłóż dno pucharków i poukładaj na niej lody waniliowe. Obok lodów wyłóż jabłka z cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną, kawałkami świeżego jabłka oraz jabłkami suszonymi i listkami świeżej mięty. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem dobrze zmrozić lody, wówczas nie roztopią się podczas dekorowania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze