Łopatka w sosie paprykowym

Łopatka w sosie paprykowym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki
    • 1 cebula
    • 1 mały pęczek szczypiorku
    • 1 świeża papryka
    • sól, pieprz, maggi
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 litr wody
    • 2 łyżki mąki
    • sól czosnkowa ziołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry 1–1,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, podsmażyć z obu stron ze szczyptą cukru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Podsmażyć, aż cebula nabierze złotego koloru.

Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem prawie do miękkości mięsa.

Paprykę umyć usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Dodać do duszącego się mięsa doprawić i dusić 5–8 minut.

Sos zagęścić mąka rozdrobnioną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić.


Komentarze