Łopatka wieprzowa z miodem i imbirem

Łopatka wieprzowa z miodem i imbirem

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 100 g piernika (bez glazury i czekolady)
    • 3 średnie cebule
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki miodu
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 szklanki wody
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka imbiru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj. Miód wymieszaj z imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso. W brytfannie rozgrzej olej, włóż mięso i zrumień je z każdej strony.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem „łódeczki”. Tak pokrojoną cebulę dołóż do brytfanny. Wierzch pieczeni posmaruj masłem. Włóż brytfankę do piekarnika, piecz 30 min.

Pokrusz piernik, wymieszaj z bulionem i ostrożnie dodaj do pieczeni. Piecz jeszcze ok. 1 godz., podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu wyjmij mięso. Sos przecedź. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, zagotuj.

Gotową, pokrojoną w plastry aromatyczną łopatkę polecamy podawać z powstałym sosem i ziemniakami puree.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze