Łosoś faszerowany borowikami w sosie koperkowym

Łosoś faszerowany borowikami w sosie koperkowym

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2–2,5 kg łososia patroszonego z głową
    • 20 dag filetów z pangi
    • 30 dag borowików świeżych lub mrożonych / mogą być podgrzybki lub pieczarki
    • 20 dag grzanek z bagietki
    • 2 jajka
    • 1 pęczek koperku
    • 1 cytryna
    • 2 cebule
    • 10 dag masła
    • 1/3 szklanki oleju
    • 30 g żelatyny
    • 2–4 łyżki bułki tartej
    • vegeta i pieprz do przyprawienia

    Składniki sosu:

    • 7 dag masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 bulionu warzywnego z 2 kostek
    • 0,25 l 30% śmietany kremówki
    • 0,5 cytryny
    • 1 pęczek koperku
    • sól i pieprz do przyprawienia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę oczyść z łuski, umyj i wysusz. Wykrój kręgosłup, pozostawiając przy skórze 0,5 cm mięsa. Pozostałe ości wybierz obcążkami. Łososia w środku i na zewnątrz skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Środek ryby natrzyj dodatkowo połową żelatyny. Wydzielone mięso z kręgosłupa i ryby zmiel wraz z filetami z pangi.

Dodaj grzanki zrobione na maśle lub gotowe kupione (0,5 x 0,5 cm) oraz grzyby podsmażone wraz z cebulą na maśle i posiekany koperek. Wbij jajka, dopraw vegetą, pieprzem i dodaj pozostałą żelatynę. Wymieszaj wszystko – gdyby farsz był za rzadki, dodaj 2–4 łyżki bułki tartej.

Uzyskaną masą nadziej rybę. Zaszyj za pomocą tratwy i wykałaczek na krzyż tak, jak sznuruje się buty. Posmaruj łososia, folię do pieczenia olejem. Szczelnie zawiń go w folię, ciasno obwiązując dratwą tak, aby ryba zachowała swój kształt. Ułóż brzuchem na blasze. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C około 1 godz. 15 min.

Sprawdzaj nakłuwając rybę wykałaczką – jeżeli wypływający sos jest przejrzysty, ryba jest gotowa. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, aby stężała. Usuń folię, dratwę i wykałaczki.

Na półmisku ostrym nożem podziel łososia na porcje, zachowując kształt ryby (plastry 2,5 cm szerokości). Udekoruj według własnej fantazji. Łososia spożywa się na zimno, polanego już na talerzach gorącym sosem koperkowym.

Sos koperkowy: w rondelku podgrzej masło z odrobiną oleju. Dodaj mąkę i czekaj, aż spieni się. Wówczas dolewaj bulion roztrzepując cały czas, aż do zgęstnienia. Wlej śmietanę, wsyp posiekany koperek i wyłącz doprawiając sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Komentarze