Łosoś faszerowany ziołami z sosem czosnkowo-jogurtowym

Łosoś faszerowany ziołami z sosem czosnkowo-jogurtowym

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 kawałki łososia (po 150 - 200 g)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz

    Nadzienie ziołowe:

    • szczypta suszonego rozmarynu
    • 2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka szczypiorku
    • 1 łyżeczka pietruszki
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól gruboziarnista

    Dip czosnkowo-jogurtowy:

    • ½ szklanki jogurtu greckiego tłustego
    • 3 łyżki śmietanki słodkiej
    • ząbek czosnku
    • przypraw: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj dip czosnkowo – jogurtowy, mieszając wszystkie składniki.

Wszystkie zioła drobno posiekaj, a ząbek czosnku wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Przełóż zioła do małej miseczki, dodaj czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystkie składniki rozcierając je łyżką.

Łososia skrop cytryną, posól i popieprz do smaku. Skórę łososia natnij w poprzek dość głęboko. W miejsca nacięć włóż zioła z czosnkiem.

Rybę owiń luźno folią i piecz przez ok. 25 min w temperaturze 210°. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby ryba się zarumieniła. Rybę podawaj ze świeżymi ziołami i dipem.


Komentarze