Łosoś gotowany na parze z papryką w sosie beszamelowym

Łosoś gotowany na parze z papryką w sosie beszamelowym

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 steki z łososia
    • 1 czerwona papryka
    • 1 łyżka cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos beszamelowy:

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 żółtko
    • 50 g sera żółtego
    • sok z połowy cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i odstaw na 10 min. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Ułóż łososia na wkładce do gotowania na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE obłóż papryką i gotuj na parze przez ok. 25 min.

Przygotuj sos beszamelowy: ser żółty zetrzyj na tarce. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i zasmaż, nie przyrumieniaj. Wlej szklankę mleka i wymieszaj. Zagotuj chwilkę. Ubij żółtko i wlewaj do gorącego sosu bardzo powoli (ciągle mieszając). Uważaj, aby sos się nie zważył. Dodaj starty ser żółty, sok z cytryny i podgrzej chwilę, nie gotuj.

Ugotowanego łososia wyłóż na talerz wraz z papryką i polej gorącym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze