Łosoś grillowany w ziołach z twarożkiem

Łosoś grillowany w ziołach z twarożkiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 dzwonka łososia
    • 4 łyżki masła
    • posiekany pęczek koperku
    • 8 plastrów cytryny
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz

    Twarożek:

    • 200 g twarożku śmietankowego
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • po 1/2 pęczka bazylii i szczypiorku
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj cztery kawałki folii aluminiowej. Jeżeli łosoś jest z łuskami, oskrob i opłucz dzwonka. Osusz rybę papierowym ręcznikiem i oprósz solą. Na przygotowanej folii rozłóż połowę masła i połowę koperku. Następnie rozłóż dzwonka łososia. Na rybie rozłóż resztę masła, posyp pozostałym koperkiem i przykryj plastrami cytryny. Owiń kawałki ryby dokładnie folią i od razu połóż na mocno rozgrzanym grillu na 10–15 min. Bazylię i szczypiorek umyj i posiekaj. Posiekane zioła wymieszaj z twarożkiem i jogurtem. Posól do smaku. Gotową rybę wyciągnij z folii i podaj razem z twarożkiem.


Komentarze