Łosoś marynowany w cytrynie i rozmarynie

Łosoś marynowany w cytrynie i rozmarynie

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g filetu z łososia
    • 1/2 cytryny
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 100 g pistacji
    • 20 g bułki tartej
    • 30 g masła
    • 1 żółtko
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 op. papryki mix
    • 40 g oliwek czarnych
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 gałązka natki pietruszki
    • 10 ml oliwy do pieczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pistacje obierz i posiekaj drobno – idealnie do tego nadaje się kuchenny blender.

2

Przesyp do miski i dodaj bułkę tartą. Wymieszaj całość z masłem i dodaj żółtko. Dla poprawienie konsystencji oraz chrupkości dolej dodatkowo oliwę. Kruszonkę pistacjową odłóż na czas przygotowani ryby.

3

Łososia umyj i wyjmij ewentualnie ości. Pokrój na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Na każdą porcję łososia nałóż kruszonkę i dobrze dociśnij do mięsa. Wstaw do pieczenia na ok. 15 minut. To wystarczy, aby ryba dobrze się wypiekała, a kruszonka zrumieniła.

W tym czasie przygotuj sos. Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Obierz czosnek i razem z oliwkami pokrój drobno – to połączenie daje przyjemy aromat. Całość wymieszaj i dolej oliwę. Przypraw sos sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

4

Upieczonego łososia wyjmij z formy i przełóż na półmisek. Dookoła polej aromatycznym sosem. Na koniec udekoruj gałązkami natki pietruszki.   


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze