Łosoś na liściach szpinaku

Łosoś na liściach szpinaku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • dzwonko świeżego łososia
    • ok. 200 g świeżego szpinaku
    • 2 duże ząbki czosnku
    • cytryna
    • oliwa do smażenia
    • jasny sos sojowy

    Marynata:

    • 3 łyżki oliwy extra virgin
    • łyżeczka ostrej musztardy
    • łyżeczka octu balsamicznego
    • łyżeczka soku cytryny
    • łyżeczka świeżo zmielonej kolendry
    • łyżeczka ziół prowansalskich
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu grubo mielonego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę obficie skropić sokiem z cytryny z dwóch stron, odstawić na ok. 15 min.

W miseczce wymieszać składniki marynaty – aż się połączą i marynata zgęstnieje.

Łososia posmarować marynatą, odstawić do lodówki pod przykryciem na 2–3 godz., a jeszcze lepiej na dłużej.

Tuż przed smażeniem opłukać szpinak, odciąć końcówki łodyg z korzeniami, osączyć. Czosnek pokroić na plasterki. Rozgrzać dwie patelnie. Do szpinaku proponuję użyć wok. Wlać na każdą z nich po łyżce oliwy.

Łososia smażyć na średnim ogniu, po ok. 3–5 min, przewracając z każdej strony – do momentu przypieczenia.

W tym samym czasie do woka wrzucić cały szpinak i czosnek, skropić sosem sojowym i dodać szczyptę soli. Smażyć mieszając, aż łodygi zmiękną. Wyłożyć szpinak na talerz, położyć na mim łososia. Rybę skropić sokiem z cytryny.


Komentarze