
Łosoś na puchu z sałaty i awokado
- 00:10
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 100 g wędzonego łososia
- pół główki sałaty lodowej
- 1 średnie awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sos winegret:
- Sposób przygotowania
- Produkty
Umyte i osuszone liście sałaty lodowej porwać na małe kawałki i ułożyć w miseczce. Awokado myjemy i obieramy ze skóry oddzielając pestkę, kroimy w małą kostkę i kładziemy na sałatę. Następnie kroimy łososia w paski ok. 1 cm grubości; delikatnie układamy na puchu z sałaty i awokado. Całość polewamy przygotowanym sosem winegret: świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z oliwą, musztardą i przyprawami.