Łosoś opiekany na grillu z ananasem i papryką

Łosoś opiekany na grillu z ananasem i papryką

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g filetów z łososia
    • 1/2 ananasa
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula czerwona
    • 3 gałązki kolendry
    • 1 limonka
    • 5 ziaren pieprzu syczuańskiego
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 30 ml oliwy
    • patyczki bambusowe
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Łososia umyj pod bieżącą, zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Płaskim nożem odetnij skórę. Najpierw natnij nożem kawałek mięsa od strony brzusznej, a następnie przeciągnij nożem pod kątem, odcinając skórę. Wyjmij ości za pomocą pęsety kuchennej lub małego noża. Podważ nożem ość i przytrzymując ją palcem, delikatnie wyciągnij.

2

Teraz pokrój łososia na 3 cm kawałki. Przełóż do miski i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Polej delikatnie oliwą i kilkoma kroplami soku z limonki. W kuchennym moździerzu rozgnieć ziele angielskie oraz pieprz syczuański i obsyp nimi łososia. Listki kolendry umyj i poszarp na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do ryby. Dokładnie wymieszaj i wstaw rybę na czas przygotowania pozostałych składników do lodówki.

3

Umyj paprykę i pokrój na takie same kawałki, jak łososia. Obierz czerwoną cebulę i pokrój na ćwiartki. Odetnij nożem końce od korzonka i rozłóż poszczególne warstwy cebuli. Pokrój na kawałki także ananasa.

4

Przygotuj patyczki bambusowe. Na każdy z nich nabij kolejno łososia, paprykę, cebulę i ananasa. Niech pierwszym i ostatnim składnikiem szaszłyka za każdym razem będzie kawałek łososia.

5

Przełóż szaszłyki na ruszt. Opiekaj z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Udekoruj je listkami kolendry i połówką limonki.


Komentarze