Łosoś patroszony na sałatce z marchwi i pomarańczy

Łosoś patroszony na sałatce z marchwi i pomarańczy

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g łososia norweskiego
    • 2 marchewki
    • 2 pomarańcze
    • 20 g miodu
    • 1 papryczka czerwona  
    • 1 łyżka mąki migdałowej
    • 3 gałązki kolendry 
    • 40 ml oliwy
    • przyprawy: sól morska, pieprz biały

    Sos makowy:

    • 40 g maku
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 40 g masła
    • 200 ml bulionu warzywnego 
    • 100 ml wina białego
    • 500 ml śmietanki 30%
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Łososia umyj dokładnie i wytrzyj do sucha w ręcznik kuchenny. Pokrój na porcje i przełóż do miski. Przypraw solą morską, białym pieprzem oraz mąką migdałową i polej oliwą. Na czas przygotowania sałatki odstaw do lodówki.

Z obranej marchewki nożykiem do obierania ścinaj długie strużki podobne do makaronu tagliatelle, następnie przełóż do miski. Pomarańcze obierz całkowicie ze skóry, włącznie z białą częścią. Wytnij miąższ z segmentów wprost do miski z marchewką. Wyciśnij sok, przypraw oliwą, szczyptą soli morskiej i białym pieprzem. Dodaj jeszcze miód, aby podkreślić smak. Poszarp listki kolendry i dodaj do sałatki. Wymieszaj całość i odstaw, aby marchew zmiękła.

W rondelku podgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Jak tylko cebula się zeszkli, wlej białe wino i pozwól mu odparować do połowy objętości. Wsyp mak i dolej bulion. Gotuj przez ok. 5 minut, aż mak zmięknie i odda aromat. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem i dopiero wlej śmietankę. Całość zagotuj i odstaw, aby mak dobrze spęczniał.

W tym czasie na patelni podsmaż zamarynowanego łososia z obu stron i dopiecz w piekarniku w temperaturze 140˚ na 10 minut. Sałatkę przełóż na talerz lub półmisek i na niej ułóż łososia, najlepiej aby każdy kawałek na siebie zachodził. Polej delikatnie sosem, ale tylko dekoracyjnie, a resztę podaj osobno w sosjerce.


Komentarze