Łosoś pieczony na bakłażanie z pomidorową salsą

Łosoś pieczony na bakłażanie z pomidorową salsą

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 kawałki filetu łososia (po ok. 150 g każdy)
    • 2 plastry bakłażana
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • rozmaryn suszony
    • przyprawy: sól, pieprz

    Salsa:

    • 2 pomidory
    • 1-2 ostre papryki chilli suszone lub świeże
    • ½ ogórka sałatkowego
    • ½ cebuli
    • ½ soku z limonki
    • 1 ząbek czosnku
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety łososia opłucz i wysusz. Zdejmij skórę z filetów (ostrożnie natnij skórę tuż przy mięsie i uważając delikatnie ściągnij skórę palcami), skrop sokiem z cytryny, posyp rozmarynem, posól, popieprz i pozostaw na 10 min.
Od bakłażana odkrój dwa plastry o szerokości ok. 2 cm i posyp je solą. Po ok. 10-15 min, kiedy bakłażan puści sok, opłucz go wodą, osusz i posmaruj z wierzchu oliwą.

Filety łososia zawiń w rulony, zepnij wykałaczkami i połóż na plastrach bakłażana. Następnie zawiń wszystko luźno folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 min. Ok. 5 min przed końcem pieczenie ostrożnie zdejmij folię aluminiową.

Przygotuj salsę:

Ogórka, cebulę i chilli pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę, a następnie przekrój na ćwiartki, wypestkuj, a pozostały miąższ w kosteczkę. Dolej łyżkę soku z limonki i oliwę. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, posól i popierz do smaku.

Upieczoną na bakłażanie rybę podawaj z dodatkiem pomidorowej salsy.


Komentarze