Łosoś podawany na ziemniakach

Łosoś podawany na ziemniakach

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków
    • ¼ kostki masła
    • 100 g łososia wędzonego
    • 100 ml śmietany
    • 5 łyżek chrzanu
    • świeże zioła do dekoracji (np. roszponka, bazylia)
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie umyj. Gotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Jeszcze gorące ziemniaki ostrożnie poprzekrawaj na pół (uważaj, aby się nie poparzyć). Ułóż na talerzu i pozostaw na 5 min. W tym czasie połącz śmietanę z chrzanem. Następnie wydrąż w ziemniakach za pomocą łyżeczki niewielkie wgłębienie. Do wgłębień nałóż łyżeczką trochę masła i chrzan wymieszany ze śmietaną. Na wierzch połóż zwinięty w rulonik paseczek łososia. Udekoruj ziołami i od razu podawaj.


Komentarze